Intézményi programok

 

A pandémia miatt ellátottaink hosszú időn keresztül nélkülözték hozzátartozóikat, a külvilág számukra elérhetetlen volt. Foglalkoztató kolléganőinkre nagy feladat hárult, a bezártság okozta lelki  megpróbáltatások leküzdése.

A tavalyi és az ez évi programok is a járvány jegyében, maximális óvó-védő rendszabályok betartása mellett történtek. Az intézményi átoltottság nagyobb szabadságot adott, legalább a falakon belül lehetett több közös programot szervezni.

Húsvéti on-line szentmise nézés, felolvasás a Húsvéti ünnephez kapcsolódóan. Foglalkoztató kolléganőink Nagypénteken az intézmény kápolnájában közös imádkozással emlékeztek meg Jézus Krisztus feltámadásáról. A részlegeken lehetőség nyílt ellátottainknak on-line szentmise nézésre.

Április és május hónapban is több ellátottunk ünnepelte születésnapját. Őket a foglakoztatók segítségével kis ünnepség keretén belül felköszöntöttük. Volt, aki 90 éves születésnapját ünnepelte, hozzá családtagjaik is bejöhettek. Meghitt ünnepség keretében került átadásra a miniszterelnök úr oklevele.

 

 

 

 

 

 

 

A részlegeken rendszeresek a foglalkozások, bevezetésre került a „gasztro-péntek” az egyik részlegen. Ez azt jelenti, hogy minden pénteken az ellátottak a saját maguk által kigondolt ételt megfőzik és együtt elfogyasztják. Az ételkészítés közben beszélgetnek, nosztalgiáznak, énekelnek, sőt verselnek is. Egyik lakónk versíró képessége kimagasló, gyakran ír verset és tart irodalmi foglalkozást.

 Az így elkészített ételek: palacsinta, resztelt máj, macok, sztrapacska, pogácsa, almás kalács stb. Szívesen nyársalnak az intézmény nyársalójánál.

 

 

 

Május 1. a Munka ünnepe, ellátottaink életében egykor még fontos ünnep volt. Szívesen megemlékeztek róla egy irodalmi műsör keretében.

Anyák Napja minden osztályon fontos ünnep. Ebben az évben gyermekeiket, unokáikat is nélkülözni kellett lakóinknak. A részlegeken volt ünnepi műsor, illetve on-line és telefonos formában tudtak érintkezni gyermekeikkel, unokáikkal.

 

 

Május hónapban, ahogy az időjárás engedte egy kisebb csoport kirándult a Bélapátfalvai tóhoz. Reggeli után indultak, ott napoztak, gyönyörködtek a tájban, nótáztak, majd ebédidőre visszatértek az intézménybe.

Az udvar is lehetőséget kínál a levegőzésre, sétára, beszélgetésekre. Napi rendszerességgel kerül sor a levegőzésre.

A részlegeken a társalgóban lehetőség van on-line kapcsolattartásra a hozzátartozókkal. Minden társalgóban van internet, laptop segítségével videóhívás kezdeményezhető. Ezek az alkalmak heti rendszerességgel működnek. Azokkal a hozzátartozókkal tudjuk felvenni a kapcsolatot, akik maguk is használják az okos eszközöket. Lakóink szívesen megtanulták a kommunikáció e fajtáját.

A pünkösdi hétvége előtt közös imádkozásra került sor, valamint a foglalkozásokon felolvasásra, éneklésre nyílt lehetőség.

 


 

Minden kategóriában a legjobbak között!

 

A Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona csapata nyerte el az SZGYF virtuális konyhafőnöke díjat.

 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Menza Csoportja által 2020 novemberében meghirdetett online gasztronómiai vetélkedőre országosan összesen 66 nevezés érkezett. A főigazgatóság és a fenntartásában lévő intézmények dolgozói három kategóriában nevezhettek: mindennapi kenyerünk, édességünk, ételeink. A versenyzők az előállított terméket fantázianévvel, fotóval, részletes leírással mutatták be, ebben szerepelt az étel minden összetevőjének felsorolása a pontos mennyiségekkel, valamint az egymásra épülő ételkészítési műveleti sorrend.  A szakmai zsűri arany-, ezüst- és bronz minősítési rendszerbe sorolta a pályaműveket, kategóriánként kiválasztotta az első három helyezettet és a különdíjasokat. A szervezők szerint a kipróbált és a verseny során virtuálisan bemutatott étkek összegyűjtése lehetőséget ad arra, hogy a jövőben ezekkel a fogásokkal gazdagítsuk a mindennapi étrendünkben szereplő termékek választékát.

A Heves megyei intézményeket a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona főzőkonyhájának szakemberei képviselték az online vetélkedőn, és kiemelkedő teljesítménnyel mind a három kategóriában első helyezést értek el.

„Mindennapi kenyerünk – kategória”:

 1. helyezett: Erdélyi AndreaBélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona munkatársa – „Teljes kiőrlésű liszttel dúsított magvas zsemle”

 

„Mindennapi süteményünk – kategória”:

 1. helyezett: Erdélyi AndreaBélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona munkatársa – „Farsangi fonott fánk”

 

„Mindennapi ételeink – kategória”:

 1. helyezett: Csuhányné Kurtán IldikóBélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona munkatársa – „Konfitált kacsacomb édesburgonya pürével, fűszeres szilvaraguval”

 

Gratulálunk. Szép volt, lányok!

 

 

Mindennapi ételeink kategóriában:

I. helyezett: Csuhányné Kurtán Ildikó -  Konfitált kacsacomb édesburgonya pürével, fűszeres szilvaraguval

 

 

 

Mindennapi süteményünk kategóriában:

Erdélyi Andrea, Kategória I. helyezett - Farsangi fonott fánk

 

 

Mindennapi kenyerünk kategóriában:

Erdélyi Andrea, Kategória I. helyezett - Teljes kiőrlésű liszttel dúsított magvas zsemle

 

 

Médiamegjelenés:

https://youtu.be/VCg1_zNJlCI

 


                                        

                                               Covid-19 védőoltások

 

Intézményünkben is elkezdődött az ellátottak és a dolgozók oltakozása január 9-én. A rendelkezésre álló vakcina számok miatt több körben került beadásra a védőoltás. Előzetes tájékoztatás szerint a jövőben is lesz lehetőség az új ellátottak és új dolgozók esetében védőoltás igénylésére.

Köszönjük szépen a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Oltócsoportjának áldozatos munkáját.


 

Összefoglaló a 2020. évről

 

Az év eleje a korábbi évekhez hasonlóan indult. Közös intézményi farsangon vettek részt lakóink. Jó hangulatú rendezvény volt, melyen nagyon sok lakónk öltött magára farsangi jelmezt.

Márciusban aztán a koronavírus járványnak köszönhetően be kellett tartani az óvó-védő szabályokat, mint a távolságtartás, a csoportosulás elkerülése, a kontaktusok számának csökkentése. Ezzel együtt a látogatási tilalom is bevezetésre került. Sajnos így tervezett programjainkat nem tudtuk megvalósítani. A nyár közepén oldódott fel a látogatási tilalom, a járványhelyzet azonban továbbra is fennállt.

Egy-két programot azért már szerveztünk szép korú lakóink számára: bográcsolás, nyársalás, dalvetélkedő, valamint a részlegeken zajlottak a foglalkozások.

Aztán szeptembertől újra szigorítások kerültek bevezetésre mely intézményünket is érintette. Ismételten távolság tartás, csoportosulás elkerülése lett a feladat. Részlegenként szüreti megemlékezésre került sor. Megrendezésre került az Idősek Napja ünnepség, a szabályok betartásával.

A Szociális Munka Napja alkalmából Mező Istvánné élelmezésvezető a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei Kirendeltségének Elismerő oklevelét kapta, a területen végzett kiemelekedő munkájáért.

 

 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság  Főigazgatói Dicséretben részesítette Kostelecki Zsuzsannát, vezető ápolót, az intézményben végzett kiváló szakmai munkájáért.

 

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Csak reménykedni tudunk, hogy a karácsonyi ünnepekre csökken a világjárvány és lesz lehetőség több közös programra.


 

Karácsonyi Ünnepek

 

Az évben a hónapok közül a legtöbb program december hónapban van. Évről-évre a szeretet ünnepe, Jézus születésének ünneplése boldog perceket okoz lakóinknak. Ilyenkor megtisztul a lélek, örömmel, szeretettel töltekezünk. Felidézzük a régi idők emlékeit, szokásokat, a készülődés láza eléri lakóinkat is.

A mikulás ünnapségek sora nyitotta a programokat, majd a Luca napi megemlékezéssel egybekötve mézeskalács sütés, adventi ünnepségek, gyertyagyújtások voltak. A negyedik gyertya meggyújtására a közös intézményi Karácsonyi ünnepségen került sor, ahol idős lakóink verset mondtak, a Támogatott lakhatásban élő fiatalok pedig zenéltek, táncoltak. Első ízben vendég szerepelt intézményünkben a Sarki fény nevű zenei formáció, mely nagy sikert aratott előadásával. Köszönjük szépen önzetlen fellépésüket!

 

Képek:

 

http://ifomi.hu/galeria/Karcsony_2019.html

 


 

Szociális gondozó, ápoló képzés

 

Az elmúlt egy évben intézményünk helyt adott egy szociális ápoló, gondozó OKJ bizonyítványt adó képzésnek, mely a Lanqwest Nyelviskola szervezésében bonyolódott. 2019. 12. 09-én az intézmény 12 dolgozója számot adott tudásáról egy független bizottság előtt. Mindenki sikeres vizsgát tett. Szakképzettségi arányunk ezáltal növekedett. Gratulálunk a végzett dolgozóknak.

 

 

 

 


 

Szociális munka Napja

 

Ebben az évben is sor került a szociális munka napja alkalmából kitüntetések, elismerések átadására. Miniszteri kitüntetések:

Pro Caritate díjban részesült Szabó Emese, a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonának munkatársa, a Támogatott lakhatás szakmai vezetője, Szociális Munkáért Díjat kapott Szutorné Ujvári Mária, lakhatási koordinátor. Mindketten hosszú éveken át a szociális szférában dolgoztak, tevékenységükkel hozzájárultak a szociális szakma fejlődéséhez. Gratulálunk!

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége ünnepségén Főigazgatói dicséretet vehetett át Illés Barnabás Józsefné, részlegvezető ápoló, koordinátor. Elismerő oklevélben részesült Ambrus-Balogh Éva,   a kezdetektől főként a fogyatékos ellátás területén tevékenykedett, jelenleg szociális ügyintézőként.

Az intézményi ünnepségen az alábbi dolgozók kaptak emlékplakettett, Elismerő oklevelet kiemelkedő munkájukért: Barta Attila, Béki Zsolt, Ferencz Istvánné, Ferencz Bettina, Fehér Róbertné, Hudákné Sas Judit, Kormosné Szert Éva, Ferenczné Csanády Mária, Varró Tamás.

Szakdolgozói csoportok díjazására is sor került ebben az évben, az Idős Földszint osztály dolgozói és a Támogatott lakhatás Szilvásvárad, Meggyes úti lakás dolgozói kaptak elimerő oklevelet példaértékű, lakó központú és odaadó, következetes munkájukért.

Szeretettel gratulálunk, és további munkájukhoz kitartást, sok sikert kívánunk!

 

 

 

 

 


 

Idősek Napja

 

Már hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal összejövünk azért, hogy kifejezzük hálánkat, tiszteletünket, megbecsülésünket és szeretetünket azok iránt, akik hosszú, munkában eltöltött évek után köztünk töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket.  Ebben az évben október 16-án került erre sor. Meghívott vendégeink és szép korú lakóink számára mondott köszöntő beszédet Ferencz István, Bélapátfalva polgármestere, ünnepi műsort adtak a foglalkoztató kolléganők, és fellépett Simon Zsóka előadó. Zenés interaktív műsort adott, melynek során közös éneklés, táncolás zajlott. Mindenki jól érezte magát.

A műsor után estebéd következett, majd folytatódott a zenés táncos ünneplés.

 

 

Képek:

http://ifomi.hu/galeria/Idsek_Napja_2019.html

 


 

  Őszi programok az intézményben és a társintézményekben

 

Októberben került sor Csányban a vers és prózamondó versenyre. Intézményünket Lehoczkyné Kati néni és Gál Józsefné Juci néni képviselte. Ők mindketten szívesen olvasnak, verselnek.

 

      

 

Az ősz a betakarítás, a szüret ideje. A Gyöngyösi Idősek otthona meghívására részt vettünk a "szemezgető" nevet viselő vetélkedőn. Mesterszakács segítségével főzés, kvízjátékok, zenés feladatokban volt részük az időseknek. Tartalmas napot tölthettek el lakóink.

 

          

 

A nyári szezont zárta a vámosgyörki lecsófőző verseny, melyre minden évben nagy szeretettel készülnek lakóink.

Találkoznak, elbeszélgetnek a társintézmények időseivel. Ebben az évben is aktívan kivették részüket a főzésből, cigánylecsót készítettek bodaggal.

 

           

 

Agusztus végén került sor az egri idősek otthonában a hagyományos tekeversenyre. Csapatunk ebben az évben a 4. helyezést érte el. Izgalmas, vidám vetélkedés volt, melyen nagyon jól érezték magukat.

 

            


 

Poroszlói Kirándulás

 

Idős lakóink részére szerveztük meg a Tiszatavi Ökocentrum látogatását 2019.07.30-án. 30 fő részvételével egy izgalmas, a Tisza  élővilágát bemutató idegenvezetésen vettünk részt, valamint felfedezhettük a Centrum minden látványosságát. Nagy sétát tettünk a parkban, ahol a régi idők élővilága elevenedett meg, valamint a kilátóban is gyönyörködhettünk.

Kirándulás után a Fehér Amúr halászcsárdában költöttünk el egy finom ebédet. A "Jó Szándék Alapítvány" támogatásával valósult meg a program.

Képek:

http://ifomi.hu/galeria/Poroszl_2019.html


 

Népdaltalálkozó 2019

 

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megrendezésre került a regionális népdaltalálkozónk. 13 csapat rézvételével, nagyon jó hangulatban zajlott. Számos fellépő tarkította az előadásokat. Báder Ernő és zenekara, Kabai Alex, Pozsik Joachimné előadóművészek tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság országosan is és megyei szinten is képviseltette magát.

 

 

 Képek:

http://ifomi.hu/galeria/Npdaltalkoz_2019.html


 

Anyák Napja

 

Az év legszebb hónapjában köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat. Szépkorú lakóink köszöntése immár hagyomány az intézetben, a Bélapátfalvai óvodások adnak műsort ebből az alkalomból. Meghatódva, könnyes szemmel hallgatják végig őket és szeretettel fogadják a kis gyermekek kedvességét. Ebben az évben  vendég fellépőt is hívtunk Anyák Napja alkalmából, Kabai Alex személyében. Táncdalokat, régi dallamokat elevenített fel műsorában.

 

 


 

Húsvét

 

Egyházi ünnepeink kiemelkedő képviselője a Húsvét. Intézményünkben mint egyházi jellegű megemlékezés, mind a hagyományokra épülő programok is megvalósultak.

A hitoktató által tartott imádkozás, lelki felkészülés a húsvétra, sok idős lakónk igénye.

A hagyományok felelevenítése jó kedvű tojás festésssel, a húsvéti szokásokról szóló történetekkel, közös énekléssel történt.

 

                    

 


 

Március 15.     

 

Az 1848-as szabadságharcra emlékeztünk március 15-e alkalmával. Szép korú lakóink a mentálhigiénés munkatársakkal együtt színvonalas,  az ünnephez méltó előadással emlékeztek a márciusi ifjakra, a szabadságharcra.

 

 


 

Nőnapi megemlékezés

 

Intézményünk férfi lakói dalcsokorral, és versekkel köszöntötték nő társaikat a Nemzetközi Nőnap alkalmából rendezett ünnepségen.

 

 

 

       


 

Farsang 2019       

 

Az év első nagy programja  a farsangi készülődés, ünnepség. Lakóink nagy lelkesedéssel készültek a rendezvényre. A Támogatott lakhatásban élők farsangi ünnepsége a központi ebédlőben került megrendezésre. Izgalommal öltöztek be a különböző jelmezekbe és boldogan vonultak fel, bemutatva  a felöltött ruhákat. A legjobb jelmezesek jutalomban részesültek.

Idős lakóink is aktívan részt vettek a farsang megünneplésében. Számos jelmezes felvonulás, produkcióval egybekötött előadás került bemutatásra.

 

 

A rendezvényen készült képek megtekinthetők az alábbi linken:

 

http://ifomi.hu/galeria/Farsang_2019.html

 

 


                                          Karácsonyi ünnepség

 

A Karácsony a szeretet ünnepe, Jézus Krisztus születésének dicsőítése.

Intézményünkben hagyomány a nagy , központi ünnepség, melynek során együtt ünnepelnek, idősek, fogyatékkal élők, hozzátartozók és az intézményben dolgozók. Ebben az évben december 19-én került sor a rendezvényre.  A Támogatott lakhatásban élő fiatalok tánc csoportja és zenekara műsorát tekinthettük meg Igazgató asszony köszöntő szavai után. St. Martin fellépése közkedvelt intézményünkben, ezúttal is megörvendeztetett bennünket zenéjével. A jó hangúlatú, rendezvény bejgli kóstolással zárult.

 

 


Adventi kézülődés

 

Minden évben nagy szeretettel, izgalommal készülünk a karácsonyra, az adventi hetekben számos megemlékezést, az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományt elevenítünk fel. December 01-én,  az első gyertya gyújtásakor foglalkoztató kolléganők irányításával karácsonyi dallamok, műsor került bemutatásra az intézmény II. emeleti rendezvény termébe.

A II. gyertyagyújtásra az első pénteki szentmise alkalmával került sor.

A III. gyertya gyújtást pedig Báder Ernő és zenekarának adventi műsora kísérte. Ő  Heves megyei Príma díjas hegedű virtuóz, aki Lélekhangoló címmel, jótékonysági koncertsorozatra indult a megye szociális otthonaiban. Nagy sikerű előadását intézményünkben is boldogan fogadták a lakók.

 

 

 


 

90 éves Fónagy Albertné, Matild néni

 

Ismét 90 éves születésnapot ünnepelhettünk december 03-án az intézményünkben. Fónagy Albertné, Matild néni családja körében fogadta a Bélapátfalvai Önkormányzat nevében a polgármester úr, Ferencz István köszöntését. Matild néni jó kedélyű, humoros válaszaival megnevetette a vendégeket, és az ő tiszteletére összegyűlteket. Köszöntötte őt az intézmény igazgatója, Tóth Erzsébet, az osztályon dolgozó ápolók, foglakoztató, és  lakótársak is. Kívánunk Neki még sok szép boldog évet körünkben!

 

 

 


 

Mini disznótoros

 

Demens osztályunk lakóinak különösen fontos az emlékezés. Szeretettel beszélnek a régi időkről, a régi hagyományokról, tevékenységekről. Már a nyári bográcsolás után elhatározták, hogy télen disznótoros napot rendeznek. Intézményünk partner a lakók kívánságainak teljesítésében. Az osztályon dolgozók vállalták a munka oroszlán részét, a konyha biztosította az alapanyagot, a lakók képességeikhez mérten részt vettek a munkafolyamatokban.

Már kora reggel a hagyományokhoz híven zenével, jókedvvel kezdődött a nap. A disznóvágás képeit megnézhették virtuálisan, majd kezdődött a feldolgozás, mely a hagyma tisztítás, krumplipucolás, pecsenyehús vágása, kolbászhús darálása, fűszerezése, töltése köré csoportosult. Vidáman telt a délelőtt, a sok munkával, a felidézett emlékekkel.Ebédkor a konyha által főzött orja leves, leveshús, a lakók által készített pecsenyehús hagymás tört burgonyával volt a menű. Vacsorakor került tálalásra a hurka és a kolbász.

Nagyon tartalmas, boldog napot töltöttek el.

 

 

Fotók:http://ifomi.hu/galeria/Disznvgs.html

 


 

A Szociális Munka Napja

 

November hónapban ünneplik a szociális szakembereket, a szférában dolgozókat. 12-e már második éve munkaszüneti nap. Ebben az időszakban számos díj, kitüntetés kerül adományozásra. 2018.ban intézményünk szakembereinek munkája több szinten elismerésre került.

Elsőként október 09-én a Pesti Vigadóban Vasné Csányi Erika, igazgató helyettes vehette át az EMMI miniszterétől, prof. Dr. Kásler Miklóstól az Idősekért Díjat.  Három évtizedes odadó munkájáért, lelkismeretes tevékenységéért kapta a miniszteri kitüntetést.

 

 

2018. november 12-én a Parlamentben  Pro Caritate díjat kapott Tar Csilla, gazdasági vezető. Csilla időt, fáradtságot nem kímélve igazodik el a számok útvesztőjében.

 

 

November 13-án, az egri Megyeházán megrendezett SZGYF ünnepségen két dolgozónk vehetett át kitüntetést. Az ünnepi díjkiosztón  Benedek István Zsolt, SZGYF főigazgatója és a Heves megyei Kirendeltség megbízott intézményirányítási igazgatója, Sinka Zsolt adta át Csanádyné Szőke Évának a főigazgatói dicséretet. Éva 32 éve dolgozik az intézményben,  több éve az egyik idős részleg vezetője, szakápoló. Munkáját nagy elhivatottsággal, a szakma szabályai szerint végzi.

 

 

A Heves megyei Kirendeltség oklevelét vehette át Tóthné Czifrus Judit,  a szociális területen végzett kiemelkedő munkájának elismerésére. Judit a műszaki csoport vezetője, raktározási vezető. Kollégáival, az intézmény dolgozóival és lakóival is jó kapcsolatatot ápol. A rábízott feladatokat gyorsan, pontosan ellátja, maximális hatékonysággal.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Az intézményi ünnepségre 2018. 11. 22-én került sor. Mintegy 120 fő dolgozó vett részt rajta. Igazgató asszony méltató szavai után  elismeréseket adott át a dolgozóknak.  Munkájuk során ők kimagasló teljesítményt nyújtanak. Oklevelet, emlékplakettet és vásárlási utalványt vehettek át.

Díjazottak:

Szutorné Ujvári Mária,  közszolgálati és lakhatási koordinátor

Ferencz István, munkavédelmi előadó,

Kostelecki Zsuzsanna, vezető ápoló

Tőzsér Erzsébet, esetfelelős

Parragh András, gépkocsivezető

Orbán Daniella, titkárság vezető

Fürediné Májer Erika, gondozó

Bereczné Veres Andrea, esetfelelős

Mező Istvánné, élelmezésvezető

Kulcsár Beáta, esetfelelős

Csanády Krisztina, munkaügyi előadó

Sebők Dániel, gépkocsivezető

Szabó Emese, támogatott lakhatás vezető

 

 

Képek:  http://ifomi.hu/galeria/szocilis_Munka_Napja_2018.html

 


 

Kirándulás a Fővárosi Nagycirkuszba

 

Szép korú lakóink 40 fős csoportjával kirándulást szerveztünk a Fővárosi Nagycirkuszba. 2018.11.10-én a Bélapátfalvai Önkormányzat és az intézmény kisbuszával lelkesen vágtunk neki a hosszú útnak. A reggeli órákban indultunk a 11 órakor kezdődő előadásra, így az étkezést is meg kellett oldani. Reggelire szendvicsekkel készültünk, a hideg ebédhez pedig húspogácsa, kenyér, és gyümölcs állt rendelkezésünkre.

A Szikramanók című előadást néztük meg, mely a Karácsonyi ünnepkörre való készülődést mutatta be. Sokan lakóink közül még nem jártak a Nagycirkuszban, vagy ha igen, akkor is több évtizede. A mai modern cirkuszi előadások már szinte felérnek egy színházi produkcióval. Látványos, zenés, és fergeteges előadásban volt részünk. Idős lakóinknak nagyon tetszett az előadás.

Köszönjük szépen a Bélapátfalvai Önkormányzat és a Jó Szándék Alapítvány támogatását!

 

 

 


 

Emlékezés 1956-ra

 

 Intézményünk rendszeresen megtartja az egyházi és állami ünnepek köszöntését. 1956. október 23-ra emlékezve a mentálhigiénés kolléganők a lakókkal közösen emlékező műsort állítottak össze ebből az alkalomból. Lakóink közül többen átélték az akkori eseményeket. Az ünnepség  csendes emlékezéssel zárult.

 

 


 

90 éves születésnap az intézményben

 

Kovács Emilné, szépkorú lakónk október 20-án ünnepelte 90. születésnapját. Ebből az alkalomból az intézmény vezetése és  Bélapátfalva város polgármestere  az intézmény kápolnájában köszöntötte. Orbán Viktor, miniszterelnök úr oklevelét is elhozta a polgármester úr.

A kápolnában tartott ünnepségen  idős társai körében számos régi anekdóta mellett, finom torta kíséretében zajlott az esemény.

 

 

Fotók: http://ifomi.hu/galeria/2018.10.20..html

 


 

Idősek Világ Napja

 

Minden évben, október 01-én az Idősek Világnapján, hálánkat kifejezve köszöntjük az időseket, intézményünk szépkorú lakóit. Ebben az évben kívánságukra egy interaktív sütő-főző napot rendeztünk, ahol ők aktívan vettek részt, felelevenítve a régi ízeket, hagyományokat.

 

 

Képek a rendezvényről itt megtekinthetők:

http://ifomi.hu/galeria/Idsek_Napja_2018.html

 

A Központi ünnepségen az időseket köszöntötte a mentálhigiénés csapat műsora, valamint az Ollé tánccsoport táncai. Vendégművészként Simon Zsóka dalénekes szórakoztatta a lakókat. Finom vacsora és kiváló zene mellett jó hangulatú estét töltöttek el.

 

 

A renezvényen készült képek itt megtekinthetők:

 

http://ifomi.hu/galeria/Idsek_Napja2018_-_2.html

 


 

Miniszteri elismerésben részesült Vasné Csányi Erika, intézményünk igazgató helyettese

 

Az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen, 2018. október 9-én a Pesti Vigadóban adták át az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjakat.

 

 

Intézményünk dolgozója, Vasné Csányi Erika, Idősekért díjban  részesült, melyet prof. Dr. Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztere adott át.

Vasné Csányi Erika szakvizsgázott szociális szervező. A Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonának 1987 –től munkatársa. Jelenleg általános igazgató helyettes feladatkörben ellenőrzi a szervezeti egységek közötti együttműködést és munkamegosztást. Aktívan részt vesz az intézmény működését elősegítő pályázatok megírásában, az elnyert pályázatok megvalósításában. Gondoskodik az emberi és állampolgári jogok érvényesüléséről, az egyén autonómiáját elfogadó, integrációját minden eszközzel segítő humanizált környezet kialakításáról és a feltételek biztosítottsága függvényében a kialakított rendszerek működtetéséről. Munkáját a határtalan igyekezet, a lelkiismeretesség, a tenni akarás, a szakmai igényesség, következetesség, tárgyilagosság jellemzi.  Külön kiemelést érdemel az a szeretet, gondoskodás, empatikus készség és türelmesség, amit az intézmény időskorú, és  fogyatékkal élő lakói irányába kinyilvánít, és amely a kiemelkedően végzett szakmai tevékenységét átfonja.

Három évtizedes munkájáért elismerés és köszönet illeti meg!

Gratulálunk Neki, és további sikereket kívánunk a munkájában és családi életében egyaránt.

 

 


Hatvani vetélkedő  idős lakóink részére

 

A hatvani idős otthonban megrendezett őszi vetélkedőn intézményünk lekes csapata is részt vett. Ebben az évben  kultúrális témájú vetélkedőre került sor, ahol irodalmi, színpadi, vagy zenés produkciót várt a zsűri. Lakóink egy vicces darabbal léptek fel, ezzel szórakoztatva a megjelenteket. Tartalmas, szórakoztató napot tölthettek együtt a társintézményekben élők.

 

 

A rendezvényen készült képek megtekinthetők:

http://ifomi.hu/galeria/Hatvan_2018.html


 

Nyári programok az intézetben

 

Idős lakóink számára a tavasztól őszig terjedő időszak az intézetből való kimozdulás lehetőségét, a rendezvényeken való részvételt jelenti. Több társ intézmény rendezett programot. Júniusban a Mikepércsi szociális otthon meghívására főzőversenyen vettünk részt, ahol  nótázás, borozgatás, és beszélgetés mellett finomabbnál finomabb bográcsos ételek készültek. Lakóink a hagyományos bogrács gulyást készítették. A napsütéses időben zajló program a távolság ellenére is kiváló időtöltésnek bizonyult.

Augusztusban a Vámosgyörki lecsó fesztiválon vettek részt lakóink, ahol tarhonyás lecsót készítettek. Szintén jó időben zajlott az esemény, barátságok alakultak, beszélgetésre volt lehetőség más intézmények lakóival.

Augusztus végén az egri Petőfi úti idős otthon meghívására tekeversenyen vettünk részt. Az előkelő II. helyet szereztük meg, valamint Végh Károly lakónk a legtöbb pontot elért versenyző lett. Különdíjban részesült.

 

 

 

Demens osztályunk lakói bográcsolást szerveztek az osztályon dolgozó ápolók segítségével. Saját udvarukon, üstben főzték a hazai ízekre emlékeztető gulyást, melyet mindenki előszeretettel fogyasztott. Már reggel kezdődött a program, aki tudott segített benne. Pár fekvő lakón kívül mindenki az udvaron élvezhette a jó időt, a bogrács gulyást, és a talpalávaló zenét. Volt aki táncra is perdült az ismerős dallamok hallatán.

 

 

 

2018. szeptemberében sikerült parlamenti látogatást szervezni idős lakóink számára. Napsütéses időben indultunk útra, első állomásunk a Sástói park, a tó volt.

 

 

 

Megnéztük a parkot, a tó környékét, rövid pihenő után egy Mátrafüredi étteremben ebédeltünk. Innen folytattuk utunkat Budapestre.

Az átépített Kossuth téren még sokan nem jártak közülük, mindenkinek nagyon tetszett a magyar parlament impozáns épülete, a tér, a látogató központ. Sok számukra új dologgal ismerkedtek meg, a beléptető kapu, a detektoros kapu, a mikroport használata min-mind új dolog volt számukra.

 

 

A parlament megtekintése mindenkinek felemelő érzés volt, minden fizikai nehézség ellenére is. Boldogan fedezték fel az idegenvezető segítségével a szebbnél szebb látnivalókat. A Szentkorona, a Fő lépcsőház, az "aranylépcsőház", a különböző termek, a miliő, ami ebben az épületben van mind-mind nagy hatással voltak rájuk.

Élményekkel tele, fáradtan, de boldogan meséltek a parlamenti élményeikről társaiknak.

A parlamenti képek megtekinthetők itt:

http://ifomi.hu/galeria/Parlament_2018.html

 


 

Népdaltalálkozó

 

Immár 27. alkalommal került megrendezésre 2018.05.03-án a regionális Népdaltalálkozó. 12 csoport részvételével zajlott, Debrecenből, Mikepércsről, Hajdúszoboszlóról, Miskolcról, Kálból, Gyöngyösről, Vámosgyörkről, Zagyvaszántó-Hatvanból, Csányból érkeztek a csapatok. A nemes vetélkedést szak-zsűri értékelte, vezetőjük Pozsik Joachimné, aranypáva díjas énekes volt. Varga Sándorné, a Jó Szándék Alapítvány kuratóriumának elnöke, Galyasné Dósa Katalain, ellátottjogi képviselő, valamint Pogonyiné Kiss Irén a MESZK Heves megyei Területi Szervezetének elnöke, voltak a zsűri tagok.

Jó hangulatú, vidám napot töltöttek együtt az idősek, beszélgettek, nótáztak együtt. Mindenki díjazásban részesült, támogatók által pedig különdíjak is kiosztásra kerültek.

A bélapátfalvai csapatot Boros Dénes és Németh Róbert prímások kisérték, valamint a bélapátfalvai Napsugaras nótacsoport tagjai támogatták énekükkel. Több csapat hangszeres kisérettel tartotta meg előadását. Citera, szintetizátor színesítették a palettát.

Szabó Csaba, énekes fél órás műsort adott, szintetizátoros kisérettel. Dalokat, nótákat, slágereket énekelt az ebéd ideje alatt. Akinek egészsége engedte, táncra is perdült.

A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők:

http://ifomi.hu/galeria/npdaltallkoz_2018.html

 


 

Nőnapi köszöntő

 

 

Intézményünk férfi lakói és a foglalkozatók köszöntötték női lakóinkat, dolgozóinkat, március 8-án. Verssel, zenével, ünnepi műsorral kedveskedtek nekik. A megható kis műsort több női lakónk is megkönnyezte.

 


 

Farsangolás

 

 

Intézményünk ebben az évben is megtartotta a lakók által közkedvelt farsangi mulatságot. Február 24-én, a délelőtti órákban az ebédlőben a támogatott lakhatás lakói elevenítették fel a farsangi hagyományokat, délután pedig az idős lakók számára volt jelmezes felvonulással egybe kötött, táncos, zenés műsor. A farsngi fánkot az intézmény konyhája biztosította.

A rendezvényen készült képek megtekinthetőek az alábbi linken:

http://ifomi.hu/galeria/Farsang_2018.html

 


 

Szociális Munka Napja

 

A szociális munka napja alakalmából 2017.11.13-án köszöntötte a Heves megyei dolgozókat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei Kirendeltsége. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Pajtók Gábor, a Heves megyei Kormányhivatal kormány megbízottja, Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Sinka Zsolt a Heves megyei Kirendeltség igazgatója. Mindnyájan hangsúlyozták az ágazatban folyó munka fontosságát, a dolgozók áldozatos, embert próbáló teljesítményét.

Elismeréseket adtak át, intézményünkből Főigazgatói dicséretet vehetett át Surányi Józsefné, személyi segítő, aki közel 30 évig dolgozott nálunk, és a jövő évben nyugdíjba vonul. 

Megyei Elismerő oklevelet kapott Hrabecz Anna, mentálhigiénés munkatárs, aki szintén hosszú évtizedekig dolgozott a szociális szférában.

 

 

A MESZK Országos Szervezete minden évben a Szociális Munka Napja alkalmából Elismerő Okleveleket adományoz. Ebben az évben a rendezvény fővédnöke, Czibere Károly EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár volt. A Lurdy Házban, 2017.11.17-én került sor az ünnepélyes átadásra. Intézményünk egy dolgozója, Csanádyné Szőke Éva is átvehette a kitüntetést. Szakdolgozóként folyamatosan képezi magát, osztályvezetőként példás rendet, jó szakmai munkát vár el, a gyakorlati oktatásban élen jár.

 

 

November 22-én került sor az intézeti szociális munka napja megünneplésére, ebéddel, dalcsokorral, elismerések átadásával. Tóth Erzsébet, igazgató kiemelte az intézményben dolgozók kiváló szakmai munkáját, elhivatottságát, az összefogást mely nélkül nem lehet erdményes a szociális munka.

Szociális Munka Díjat adományozott Kovácsné Kobolák Máriának, aki személyi segítő, korábban dolgozott orvos mellett, aktívan részt vett az intézményi gyógyszer kiadásban, közel 30 éve dolgozik. A támogatott lakhatásban élőket ismeri, a velük való kapcsolat, bánásmód szakértője.

Az elismerésben részesült Szabóné Kiss Katalin, szociális gondozó, ápoló, aki 2002-től az intézmény dolgozója. Idős osztályon végzi munkáját nagy empátiával, odaadással az idősek iránt. Szakmai munkája példaértékű.

Szociális Munka Díjat vehetett át Bajzát Anikó, szakács. 2014-től  dolgozik az intézetben, finom, ízletes főztje megfelel a diétás konyha követelményeinek. Fogékony az újra, maximális teherbírású. Tudását főzőversenyen, kiállításon is bemutatja.

Gratulálunk a díjazottaknak, köszönjük eddigi munkájukat és kívánunk nekik sok sikert a magán életben és a további munkájuk során!

 

 

 


IDŐSELLÁTÁS ORSZÁGOS SZAKMAI HÁLÓZAT

Megyei szakmai nap

2017.10.26.

 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei Szervezete, intézményünk általános igazgató helyettesét, Vasné Csányi Erikát bízta meg megyei szakmai hálózat koordinálásával. Minden megyében műhelymunka keretében a megadott témában szakmai napokat tartanak.

Megyénkben II. alkalommal, intézményünkben I. alkalommal került sor ilyen szakmai napra. Téma a demenciában szenvedők ellátása során kialakult " Jó gyakorlat". Műhelymunka keretében az alapellátás és a szakosított szociális ellátó intézmények dolgozói, képviselői dolgoztak ki Jó gyakorlatokat, melyek továbbításra kerültek.

A csoportok nagyon aktívan, lelkesen dolgoztak. A műhelymunka összegzését követően örömmel fogadtuk a szakmai nap résztvevői részéről a pozitív visszajelzéseket.

Képek:

http://ifomi.hu/galeria/Mhelymunka.html

 


 

Idősek Napja

 

 

Már hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal összejövünk azért, hogy kifejezzük hálánkat, tiszteletünket, megbecsülésünket és szeretetünket azok iránt, akik hosszú, munkában eltöltött évek után köztünk töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket. Október 18-án került sor ebben az évben az ünnepségre. Az intézmény nagy ebédlőjében mintegy 100 fő lakó, és 40 fő vendég részvételével zajlott. Az ünnepi műsort mentálhigiénés munkatársaink, a támogatott lakhatás Ollé tánccsoportja, Asztalos Ákos ifjú hagyományőrző dalénekes és népi táncos, és Kalmár Gyula idős lakónk biztosította.

A jó hangulatról Boros Dénes és Németh Róbert gondoskodtak.

A rendezvényen készült megnézhetők az alábbi linken:

 

http://ifomi.hu/galeria/Idsek_Napja_2017.html

 


 

Szüreti vetélkedő

 

"Gyöngyösi Szemezgető " címmel került megrendezésre idős lakók részére Gyöngyösön, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központban játékos, vidám vetélkedő. Intézményünk csapata ia részt vett a programon.

 

 

A megnyitót követően, néptáncos fiatalok együttese szórakoztatta a jelen lévőket.

 

 

A csapatok pontozása a bemutatkozó kis verssel, énekkel kezdődött. Karolin néni adta elő csapatunk kis versikéjét, melyet nagy derültség övezett.

 

 

A vetélkedők sorát a must nyerését szolgáló préselés vezette be, melyet mindenkinek saját kezűleg kellett elvégezni.

 

 

Ezt követte a palackozás, melynek első lépése az üveg mosás, majd a megtöltés volt. Az általuk megtervezett cimkét kellett ráragasztani az üvegre. Ha mindezzel megvoltak, akkor még várt rájuk egy éneklős feladat, melyben az Érik a szőlő című dalt kellett U betűvel elénekelni.

Nagyon jó hangulatú, kellemes napot tölthettünk el a társ intézmények időseivel együtt.

Képgaléria:

http://ifomi.hu/galeria/Szreti_vetlked_Gyngys.html

 


"Ékes szó" Vers- és prózamondó Találkozó

 

 

Ebben az évben is megrendezésre került a Heves megyei Fenyőliget, Egyesített Szociális Intézmény Csányi idősek Otthonában a vers és prózamondó találkozó. Intézményünket Fogasi István és Végh Károly idős lakók képviselték. Gyóni Géza és József Attila verssel készültek a programra.

A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők:

http://ifomi.hu/galeria/kes_sz_2017.html

 


 

Tekeverseny idős lakóink részére

 

Az egri, Petőfi úti Intézmény rendezésében tekeversenyre került sor 2017.09.07-én. Intézményünk idős lakói is nagy lelkesedéssel készültek a megmérettetésre. 5 fős csapattal érkeztek, és az előkelő II. helyet szerezték meg az idősothonok közötti versengésben. Jó hangúlatú, vidám zenés napot tötlthettek el együtt időskorú társaikkal.

 

  

 

Köszönjük a szervezést!

 

A versenyen készült képek itt megtekinthetőek:

http://ifomi.hu/galeria/Tekeverseny_2017.html

 


 

Nyári programok az idősotthonban

 

A hasznos időtöltés jegyében foglalkoztatóink havi és heti munkatervet készítenek az idős lakóink számára. A foglalkozásokon ki-ki az érdeklődésének megfeleleőn végezhet kulturális, mozgásos, ének-zenei, kézművességet igénylő feladatokat, tevékenységeket.

A nyári tevékenységek sorába illik a nyársalás, melyet nagy kedvvel és élvezettel  gyakoroltak.

 

Demens osztályunkon havi rendszerességgel tartanak születésnapi, névnapi köszöntést, mindig az adott hónapban ünneplők számára. Ilyenkor szülinapi tortával, süteménnyel, üdítővel köszöntik egymást a lakók.

 

 

Zenés, éneklős teadélutánok


 

     Látogatás az Érseki Palotában

 

  

             

 

Idős lakóinkkal látogatást tettünk a tavalyi évben megújult érseki palotába, 2017.08.29-én. Előzetes bejelentkezés után idegenvezető segítségével nyertünk betekintést a palota történetébe. 34 fő részvételével zajlott a program, ezért 2 csoportban történt az idegenvezetés.

 

 

A palota dolgozói szeretettel vártak bennünket, és minden segítséget megadtak látogatásunk során. A lakók érdeklődve hallgatták az idegenvezetést és kérdéseikkel bátran fordultak az előadó felé.

 

 

Köszönjük szépen az Érseki Palota munkatársainak segítőkézségét, és az érdekes, pontos bemutatást.

A látogatás során készült képek itt tekinthetők meg:

 

http://ifomi.hu/galeria/rseki_palota.html

 


   

  Szentkúti Kirándulás

 

Idős lakóink részére kirándulást szerveztünk a mátraverebélyi kegyhelyre, Szentkútra, 2017.06.29-én. Lakóink zöme római katolikus vallású, és az intézményen kívüli  hitgyakorlás lehetőségét szerettük volna biztosítani számukra. Mária dicsérettel kezdődött a program, melyet szentmise követett, valamint idegenvezető által a kegyhely bemutatása. Lakóink élvezettel hallgatták a szentmisét, és a kegyhely történetét.

 

Többen közülük már jártak itt, de szívesen látogatták meg újra, a lelki feltöltődés reményében.

 

 

A szentmise és az idegenvezetés után helyben, a kegyhely éttermében közös ebéd elfogyasztására került sor. Tartalmas és lelkiekben gazdag program után a hazafelé úton fagylaltozással zárult a nap.

 

A kiránduláson  készült képek megtekinthetők itt:

 

http://ifomi.hu/galeria/Szentkt_2017.html

 

 


 

Anyák Napja

 

Anyák Napja alkalmából köszöntöttük intézményünk édesanyáit, nagymama lakóit, valamint a rendezvényen megjelent fogyatékkal élők szüleit. A bélapátfalvai óvoda lelkes lurkói csodaszép versekkel, énekekkel kedveskedtek nekik.

 

 

Vidám kis műsorukat meghatódva fogadták az idősek, és hozzátartozóik.

Az intézmény süteménnyel és üdítövel, a fogalakoztatók által készített kis ajándékkal kedveskedett az édesanyáknak, nagymamáknak.

 

 

A rendezvényen készült képek megtekintehtőek:

 

http://ifomi.hu/galeria/Anyk_Napja_2017.html

 


"Tavaszi szél vizet áraszt"

Népdaltalálkozó

 

Intézményünkben immár 26. alkalommal került megrendezésre 13 csoport részvételével a " Tavaszi szél vizet áraszt" nevű népdaltalálkozó.

"Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek." Ezzel a Babits-idézettel nyitotta meg Tóth Erzsébet, igazgató asszony a rendezvényt.

A jelenlévőket üdvözölte dr. Szucsik István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese is, aki egyebek mellett elmondta: a népdal az a forrás, amelyből nemcsak hangulatot merítünk, hanem emberöltők tapasztalatát, bölcsességét és érzéseit is megismerhetjük.

 

                                

 

Az évek óta visszajáró csapatok nagyon szívesen látogattak hozzánk ismét. A találkozóra rendszeresen járó lakók barátként, régi jó ismerősként köszöntötték a más intézményekben élő idős társaikat. A színpadi ének és tánc, a közös fellépés élménye a már ismerős közegben meglátszott a szereplők teljesítményén és hangulatán is. Igazán elmondható, hogy korukat meghazudtoló energiával szerepeltek, hiszen a fellépők átlagéletkora nyolcvankét év volt.

Gyöngyösről, Kálból, Parádról, Egerből, Berva-völgyből, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Mikepércsről, Miskolcról, Csányból, Vámosgyörkről, Zagyvaszántóról érkeztek az idősotthonok lakói. Nagy lelkesédessel, odaadással készültek a fellépésükre, szép dalokat, nótákat adtak elő, hozzá illő ruhákban.

 

 

A zsűri elnöke Pozsik Joachimné Aranypáva Nagydíjas énekes, akinek zsűritársaival nehéz dolga volt a sok-sok jó produkció hallatán.

Több csapat zenei kisérettel érkezett, még színvonalasabbá téve a rendezvényt.

 

 

 

Intézményünk időskoró lakóinak kórusát segítette a Napsugár Nyugdíjasklub énekkara, valamint Boros Dénes és zenész társai. Ők is hétről-hétre a közös éneklés örömével készültek a találkozóra. Ebben az évben sikerült egy kis táncot is lopni a fellépésükbe.

 

 

A fellépések után, az ebéd fogyasztása közben Boros Dénes és zenész társai muzsikáltak mindenki nagyörömére.

 

 

A zsűri értékelése után mindegyik csapat emléklapot és emléktárgyat kapott, míg a különdíjat a miskolci népdalkórus érdemelte ki.

 

 

A rendezvényen készült képek megtekinthetők itt:

 

http://ifomi.hu/galeria/Npdaltallkoz_2017..html


 

Húsvéti ünnepek

 

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, A Biblia  szerint Jézus a harmadik napon feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A húsvéti népszokások, a tojásfestés hagyományát idős lakóink is felelevenítették. Lelkesen festették, díszítették a tojásokat.

 

 

Az ünnepi műsoron az idős lakók nagy számban vettek részt, ahol a húsvéti ünnepkör felelvenítése, a népszokások megismerése mellett közösen húsvéti énekeket énekeltek.

 

 

A képek megtekinthetők itt:

 

http://ifomi.hu/galeria/Hsvt_2017.html

 


 

Tavaszvárás, Költészet Napja

A hosszú és hideg tél után egyre jobban vágyunk a tavasz melengető napsugaraira. Kibontják virágaikat a fák, rügyeznek a bokrok, a természet feléled. A Költészet Napja alkalmából rendezett bensőséges, jó hangulatú felolvasó, szavaló rendezvényünket szívesen látogatták meg az idősek. Mentálhigiénés munkatársunk rövid ismertetőt tartott a költészet történetéről, József Attila munkásságát méltatva. A könyvtár szobában került sor a lakók által kiválasztott versek, és prózák felolvasására. Végezetül megzenésített verseket hallgattunk.

 

 

 

Radnóti Miklós: Nem tudhatom

 

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.

Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

 

http://ifomi.hu/galeria/Kltszet_Napja_2017.html

 

 


 

                                                     Március 15 -e                                                                     

 

 

1848. március 15-én a magyar emberek kokárdát tűznek a ruhájukra, és az épületeken is magyar zászlót lenget a szél. Minden településen megemlékeznek az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő hőseiről, megkoszorúzzák a 48-as emlékműveket, szobrokat.

 

     

 

 

 

 

Intézményünkben a Támogatott Lakhatásban, és idős ellátásban élő lakók is megemlékeztek ebből az alkalomból. A rendezvényteremben került sor a programra, melyen mintegy 100 fő vett részt. Lelkesen szavalták, énekelték a már jól ismert verseket, dalokat.

 

  


 

Március 8-a

 

 

Március 8. – a Nők napja. A tavasz első kedves ünnepe. S bármennyire megkopott már a nőnap eredeti üzenete, a szebbik nemet mindig érdemes ünnepelni. Merthogy ők hozzák életünkbe a tavaszt, a fényességet, ők jelentik számunkra a napsütést, a rügyfakadást.

 Ne feledkezzünk hát meg róluk ezen a szép tavaszi ünnepen.

Intézményünk női lakóit és dolgozóit köszöntötték a férfiak és a foglakoztatók egy  szál virággal, süteménnyel, üdítővel és kedves műsorral.

 

 

 


 

Farsangi mulatság

 

 

2017.02.22-én került sor  intézményünkben a farsangi jelmezes ünnepségre. A Támogatott lakhatás lakói töltötték meg az ebédlő helységet, számos, vicces jelmezzel. Jó hangulatú, zenés, mókás, táncos délelőttöt tölthettek együtt. Az ebéd mellé érkezett a farsangi fánk, mely intézményünk konyháját dicséri.

Délután az idős osztály lakói a Konferenciateremben rendezték meg a farsangi megemlékezést. A foglakoztatók és Hetesi Ferenc, lakó közös ír tánca nyitotta meg a programot. Boros Dénes, prímás szórakoztatta az időseket, gyönyörű játékával. Nótázás, táncos vigadalom vette kezdetét.

 

 

 


Imaterem szentelés

 

A lakók és a vezetőség nagy álma valósult meg a 2017.02.09-én létrejött imaterem szentelésekor. Mint ahogy Igazgató asszony, Tóth Erzsébet elmondta, a korábbi hittanórák és istentiszteletek helye az ebédlő volt, a tavalyi évben a kitagolás következtében felszabadult helyeknek köszönhetően lehetőség nyílt imaterem kialakítására.

Ünnepi szentmise keretében Katona István nyugalmazott egri püspök és Szabó József címzetes apát szolgálatával szentelték fel a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona imatermét, amelynek védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet, a betegek és rászorultak védelmezője lett.

A szentelésen részt vett Sinka Zsolt, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatója, a főigazgatóság munkatársai, a bélapátfalvai polgármester, Ferencz István, és számos meghívott vendég.

A lakók számára nagyon fontos történés ez, hiszen egészségi állapotuk miatt közülük keveseknek adatik meg, hogy a település templomába járjanak szentmisékre, vagy imádkozni. Az imaterem kialakítására, berendezésére a forrást az intézmény költségvetése és a Jó Szándék Alapítvány támogatása biztosította.

Az eseményt St. Martin szaxofon- és pánsíp művész, a bélapátfalvai intézmény és a fogyatékossággal élők elkötelezett támogatójának zenei fohászai zárták.

 

Médiamegjelenések:

 

http://www.heol.hu/heves/kozelet/imatermet-szenteltek-fel-belapatfalvan-707683/

 

http://szentistvantv.hu/hirek-esemenyek/imaterem-az-idoseknek

 

 

 

 

A szentelésenkészült képek megtekinthetők az alábbi linken:

 

http://ifomi.hu/galeria/Imaterem_szentelse.html

 


 

Államtitkári látogatás az intézményben

 

2017.02.07-én Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára látogatást tett intézményünkben, a támogatott lakhatásban élő fogyatékosok életkörülményeit megtekintve.

2016-ban mintegy 150 fő fogyatékos személy került a környező falvakba támogatott lakhatásba. Intézményünk országos szinten előljáróként vett részt ebben a programban. Államtitkár úr a kitagolás során kialakult tapasztalatokat, a lakhatás körülményeit, a lakók hozzá állását tekintette meg. Egyidejűleg bejelentette, az uniós program 2023-ig tart, négyezer ember költözhet ki 35 milliárdból. A cél az 50-nél nagyobb férőhelyszámú, fogyatékos személyeknek ápolást-gondozást nyújtó intézmények kiváltása, az önálló életvitelt elősegítő támogatott lakhatás megvalósítása.

Papp Ágnes, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, a program előkészítésekor is számítottak a civilek szakvéleményére. Munkacsoportok segítik a kiváltási folyamatot, az érzékenyítést, a szemléletformálást. Az első körben leszűrt tapasztalatokat hasznosítják a következő kiváltásoknál.

Médiamegjelenések:

 

http://www.heol.hu/heves/kozelet/fogyatekos-otthonokat-valtanak-ki-707170/

 

http://www.tveger.hu/2017/02/07/ujabb-lakootthonok-letesulnek/

 

 

 

A képek itt megtekinthetők:

 

http://ifomi.hu/galeria/llamtikri_ltogats.html


 

1 éves évforduló a támogatott lakhatásban élő szilvásváradi házban

 

2017.01.12-én ünnepelték 1 éves évfordulóját  beköltözésüknek a Szilvásváradi Meggyes utcai lakók. A többségében fiatalokból álló csapat boldogan emlékezett vissza az elmúlt 1 évre. Vendégül látták Sinka Zsoltot, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatóját.

 

 

A rendezvényen készült képek megtekinthetők az alábbi linken:

 

http://ifomi.hu/galeria/Meggyes_utcai_vfordul.html

 

 


Karácsonyi ünnepség az Intézményben

 

2016.12.21.-én tartottuk az intézményben a közös karácsonyi ünnepséget.

Az ebédlő zsúfolásig megtelt az időskorú, és a Támogatott lakhatás lakóival, a meghívott vendégekkel, hozzátartozókkal és a dolgozókkal.

Tóth Erzsébet, igazgató asszony és Szabó Emese köszöntője után St. Martin adott mintegy háromnegyedórás koncertet.

A támogatott lakhatásban élők kicsiny csoportja prezentálta az ünnepi műsort. A verses, zenés összeállítás nagy sikert aratott. Az idős lakók közül, Fogasi István köszöntötte a Karácsonyt.

 Karácsony alkalmából az intézmény munkáját támogatók részére ajándékok átadására került sor. Ferencz Péter, a Bélapátfalvai Önkormányzat polgármestere, György Jánosné, hittan tanár, Varga Sándorné, a Jó Szándék Alapítvány Kuratóriumának elnöke, és Sulyokné Borsodi Edit zene tanár 2016-ban is segítettek bennünket munkájukkal. Köszönet érte!

Az ünnep hangulatát bejgli kínálás és közben karácsonyi énekek hallgatása emelte.

 

 

A rendezvényen készült képek az alábbi linken megnézhetők:

http://ifomi.hu/galeria/Karcsony_2016..html

 


100. születésnapját ünnepelte Farkas Dezsőné, idős korú lakónk

 

 

Viki néni 2016.12.08-án ünnepelte 100. születésnapját. 2 éve intézményünk lakója, előtte Mikófalván élt családjával. Három lánya, öt unokája, nyolc dédunokája van, akik szeretettel vették körül e jeles napon. Elmondta, hogy nagyon izgatott, de jól érzi magát, vígan elevenítette fel élete történetét. Köszöntötte őt az Igazgató asszony, Tóth Erzsébet, Dr. Szucsik István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, valamint a Mikófalvi Önkormányzat képviseletében a  polgármester, Fónagy Gergely.

Ezúton is gratulálunk neki és kívánunk még sok-sok évet erőben, egészségben!

 

 

 

Az alábbi linken megtekinthetők a képek:

 

http://ifomi.hu/galeria/Viki_nni_100_ves.html

 


 

2016.11.28-án az 1. adventi gyertya meggyújtásával megkezdődött a Karácsonyi ünnepkör

 

Intézményünk és a Támogatott lakhatás lakói közösen készültek az adventre.

Advent az ünnepekre való készülődés és a reményteli várakozás időszaka, amely a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal  veszi  kezdetét  és karácsonyig tart.

Az idősotthon lakói a mentálhigiénésekkel közösen meghitt, zenés, énekes délutánt varázsoltak az Imateremben megrendezésre kerülő ünnepségre.

 

A képek az alábbi linken tekinthetők meg:

http://ifomi.hu/galeria/Advent.html

 

 


 

Elismerések a Szociális munka Napján

 

 

2016.12.14-én a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepséget  a megye állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézményei dolgozói részére a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszöntőjében a szolidaritást, az empátiát, a felelősségtudatot és a lelki erőt emelte ki, mint a szociális területen való munkavégzés lényegét.

Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató helyettese köszönetet mondott a segítő hivatást gyakorlóknak, akik szívvel, lélekkel, saját problémáikat feélretéve támogatják a gondozottakat, Munkájuk értelmet, menedéket, a társadalommal való kapcsolatot jelent az oltalmuk alatt állóknak.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatói dicséretében részesült:

Tóth Erzsébet igazgató, Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona

 

Megyei elismerő oklevelet vehetett át kiemelkedő munkájáért, példamutató emberi magatartásáért:

Kovácsné Kiss Ildikó, Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona

 

Gratulálunk Nekik és büszkék vagyunk rájuk!

 

 

 


 

2015.07.01-02. napokon Nyári Sporttalálkozóra indulunk, Mohácsra.
 

A rendezvényt a Pándy Kálmán Otthon szervezi, akik a meghívottak körében mindig gondolnak a fogyatékossággal élő lakóinkra.

 


 

Az előző évhez hasonlóan ismét elindul
az  önellátó táborozás Poroszlón.

 

A  nyári időszakban - 2015. 06. 29-től  2015.08.31-ig - heti váltásban (hétfőtől- péntekig) vesznek rész a lakóink.
Minden héten 8 lakó és 2 kísérő utazik el.

 

A tábor egyrészt kikapcsolódási lehetőséget kínál, másrészt az önkiszolgáló és életviteli ismereteiket, készségeiket kamatoztathatják a résztvevők.

 

KÉP


 

Meghívottak voltunk Mónosbélbe, a 2015.06.20-án megrendezett
CSALÁDI NAPRA.

 

10 fős csapatunk a szórakozató programok megtekintése közben, bográcsban lecsót készített.

Képek megtekinthetőek  ITT

 

 


 

Időskorú Lakóink  8 fős csapata 2015.06.11-én
  Mikepércsen szervezett, 
"Főzőcske, de okosan"
programra nevezett be.

 

 

KÉP

 

 


 

2015.06.07.-én a Csörgős Zenekarunk és a Táncsoportunk fellépett
az ÉFOÉSZ által Egerben szervezett


"Add a kezed, mert együtt kerek a világ"
elnevezésű programon.

 

Képek megtekinthetőek ITT

 


 

 

2015.06.04.  - Gyermeknapi Ünnepség
az Egri Gyermekotthon és Fogyatékosok Otthonában.

 

Tartalmas programot kínáltak szervezők, amelyre szóló meghívást örömmel vettünk.
Szórakoztató zenés és színházi előadások, különféle bemutatók, kézműveskedés, állatsimogató, kisvonatozás várt a résztvevőkre.

 

Képek megtekinthetőek ITT

 

 


 

 

2015.05.16-17. MOHOS KUPA - asztalitenisz verseny

 

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség  Budapesten az Ormai László Asztalitenisz Csarnokban rendezte meg a 27. MOHOS KUPÁT.

 

Intézményünkből 6 fő fogyatékossággal élő,  érvényes versenyengedéllyel rendelkező nevezett.

Kíséretüket két fejlesztő pedagógus kollégánk biztosította, akik egyben a felkészítésüket is végzik.

 

Képek megtekinthetőek ITT

 

 

 


 

2015.05.16. CIVIL EXPO

 

A Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület és Füzesabony Város Önkormányzata által szervezett expón idén már többedik alkalommal voltunk résztvevők.

 

Az intézmény szociális foglalkoztatásában készült termékeket vittük a kiállításra.

 

 


 

 

Tánccsoportunkat beneveztük a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által szervezett Kulturális Találkozókra

 

2015.05.12-én Mohácson vettünk részt, melyet a Pándy Kálmán Otthonnal közösen szerveztek.
 

 


 

 

Képek ITT.

Képek

2015.05.15-én  Budapesten az  "Ablak  a Világra" elnevezésű Speciális Művészeti Fesztiválon léptek fel.

 KÉP

Mindkét helyen csoportos modern táncot táncoltak.

 

 


 

2015. május 8-án ünnepeltük meg az Anyák Napját.
 

 


 

 

Az időskorú és a fogyatékossággal élő lakóink közösen ünnepeltek, részben saját műsoraikkal - verses összeállítás, Csörgős Zenekar -, valamint a Bélapátfalvai Százszorszép Óvoda Óvodásai is  is eljöttek az édesanyák köszöntésére.

 

Az ünnepi alkalomra meghívást kaptak a szülők, hozzátartozók, gondnokok.

 

Képek megtekinthetők ITT

 


 

2015. májusában is több Majálison vettünk részt.

 

2015.03.13. - Andornaktálya
"Majális" Regionális Kultúrális Rendezvény

10 fős csapatunk a "Dári-Dó" produkciójával szórakoztatta a résztvevőket.
 

KÉP

Képek ITT.

 2015.05.28. - Mónosbél

"Majális a gyermekekért 2015" rendezvényen is képviseltettük magunkat.

 

KÉP

 


 

A Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete

24. alkalommal rendezte meg a

"Tavasz szél vizet áraszt..." Regionális Népdaltalálkozót

2015. április 23-án

a Bélapátfalvai Művelődési házban.

 

13 idősek otthonából érkeztek a résztvevők:

 

 • Parádi Idősek Otthona, Parád
 • Bihari Szociális Nonprofit Kft. Idősek Otthona, Hajdúszoboszló
 • Egri Idősek Otthona, Eger
 • Debrecen MJV Idősek Háza, Debrecen
 • Tarna-menti Szociális Központ, Kál
 • Vámosgyörki Idősek Otthona, Vámosgyörk
 • Idősek Berva-völgyi Otthona, Eger
 • Békés Otthon Idősek Otthona, Felsőtárkány
 • Jászberény Város Idősek Otthona, Jászladány
 • Őszi Napsugár Otthon, Miskolc
 • Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Idősek Bentlakásos Otthona, Gyöngyös
 • Hajdúsági Szociális Szolgáltató Otthon Mikepércsi Fióktelep, Mikepércs
 • Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete, Bélapátfalva

 

 

Program:

 • 9:00 Vendégek fogadása a Művelődési házban
 • 9:30 Megnyitó, köszöntő
 • 9:40 Bélapátfalvai Általános Iskola Néptánc szakkörének műsora
 • 9:55 Bemutató műsorok
 • 13:00 Ebéd
 • 14:00 Pozsik Joachimné
  Aranypáva Nagydíjas népdalénekes műsora
 • 14:15 Értékelés, emléktárgyak átadása

 

A rendezvényről képek megtekinthetők ITT.

 


 

ALAPKŐLETÉTEL - NYITÓRENDEZVÉNY

 

2015. március 5-én, 12 órakor került sor a

"Bélapátfalvi Fogyatékosok Otthona kiváltása" projekt

alapkőletétellel egybekötött nyitó rendezvényére.

 

 

Az alapkőletétel Bélapátfalván,  a Bajcsy-Zsilinszky utcában

épülő lakóháznál történt.

Képek ITT.

 


 

Intézményünk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel közösen szervezte meg  a már hagyományossá vált   "Kormos István" Asztalitenisz Emlékversenyt.

 


 

 


A verseny 2015. február 28-án, a Bélapátfalvai Petőfi Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében került lebonyolításra.

 

Tíz sportegyesület 73 versenyzője vett részt. A legsikeresebb versenyzők a divíziókon belül érmeket kaptak, s számos külön díjat is kiosztottunk a Fogyatékkal Élők Heves Megyei Sportszövetsége, az intézmény "Jó Szándék Alapítványa" és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége jóvoltából.

A következő helyekről érkeztek a csapatok:

 • - Bélapátfalva - 6 fő
 • - Diósjenő (Kastély SE) -  8 fő
 • - Dunakeszi (Dunakesz Bukfenc) - 7 fő
 • - Ludányhalászi (Kastély SE) - 6 fő
 • - Pusztataskony (Have-Rock) - 7 fő
 • - Tordas (Tempo Tordas) - 6 fő
 • - Balmazújváros  (Túzok SE) - 8 fő
 • - Putnok (Putnoki Ászok) - 16 fő
 • - Regöly (Hully Gully SE) - 7 fő
 • - Békéscsaba (Vadháti DSE) - 2 fő

 

A Vándorkupát Balmazújváros csapata vitte el.

 

Képek ITT.

 

 


 

A FÖLD NAPJA alkalmából intézményünk lakói is csatlakoztak a városszépítő és szemétszedő megmozduláshoz.

 


 

2015. február 19-én került sor  a

Jelmezes Farsangi Ünnepségre.

Képek ITT.

 

Intézményen kívül is Farsangoltunk.

Időskorú lakóink a "Parádi Farsangi Parádén" vettek részt, a fogyatékkal élő lakóink pedig Egerben, az ÉFOÉSZ által szervezett farsangon.

Képek ITT.

 


 

A Közép - Dánia Régió  Közép- és Kelet Európai Irodája és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködéséből adódóan Dániából, fogyatékossággal  élő emberekkel foglalkozó szakemberek érkeztek Magyarországra, s az intézményünkben is eltöltöttek egy napot, 2015.02.02-án.

 

Látogatásuk célja tapasztalatcsere -  a nagylétszámú bentlakásos intézmények kiváltási folyamatában részt vevő intézmények projektjeivel való megismerkedés, illetve jó tanácsokkal, gyakorlati ötletekkel való támogatásuk.

 

Képek ITT

 


 

2015. január 14.-én lakóinkkal ellátogattunk Budapestre a Savoya - parkba, az Interaktív dinoszaurusz kiállításra. Itt kipróbálhattak különböző ügyességi játékokat, melyek kapcsolódtak a dinoszauruszokhoz, illetve ismeretterjesztő filmet is megnéztek.


 

Képek ITT.

 


 

KARÁCSONY 2014.

Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket!

 

2014. december 18-án tartottuk a Karácsonyi ünnepséget, melyet ünnepi műsorral igyekeztünk emlékezetessé tenni az otthonban élők számára.
 

 

 

 

Délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét tartott Szabó József Apát Úr.

 

A délutáni ünnepi műsor résztvevői voltak:


Intézményünk Csörgős Zenekara
Lakóink Karácsonyi színdarabbal és versekkel
Intézményünk Tánccsoportja

 

Képek ITT.
 

 


 

Adventi Gyertyagyújtás

 

Az adventi időszakban összegyűltünk lakóinkkal az adventi gyertyák ünnepélyes meggyújtására.
 

 


 

 

Képek: ITT


 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
Karácsonyi Vásárt szervezett Budapesten
a Főigazgatóságon,
illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol intézményünk is képviselteti magát a szociális foglalkoztatás műhelyeiben készült termékekkel (kerámia -, fa -  és  gyöngyből készült termékek, szőnyegek).

 

 

 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
Heves Megyei Kirendeltsége szervezésének köszönhetően
az egri Agria Plázában is lehetőséget kaptunk karácsonyi árusításra.

 

 

Képek ITT.

 

 


 

2014. november 11-én, Budapesten, a szociális munka napja alkalmából
a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által tartott országos
ünnepségen
Dr. Thuma Róbert főigazgató úr
elismerő okleveleket adott át.
 

 

Munkatársaink közül eredményes és példamutató tevékenysége elismeréseként oklevelet kapott:


 

Szabó Emese - mentálhigiénés csoportvezető

 


 

Tóth Ignácné - munkaügyi ügyintéző

 

További képek ITT

 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége 2014.11.12-én az idén is a Megyeháza dísztermében köszöntötte a munkatársakat a szociális munka napja alkalmából.
Intézményünket 10 fő képviselhette.

 

Az ünnepségen elismerő oklevelet és emlékplakettet kaptak az intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársai, köztük intézményünkből:

 

Hideg Gézáné - pénztáros, akinek közelegnek a nyugdíjas évei
és több mint 2 évtizedes munkáját kitartóan, precízen végezte.

 

További képek ITT

                                                                    

                                                                                                                                                                                                      

A helyi, intézményi ünnepséget 2014. november 19-én tartottuk munkatársaink körében.

 

Közös ebéddel és Hegyesi- Hudik Margit énekművész dalaival ünnepeltünk.
 

Igazgatónő  elismerő oklevéllel, és az Alapítvány támogatása révén egy szerény ajándékkal mondott köszönetet több évtizedes, kitartó és lelkiismeretes munkájáért, azoknak a munkatársaknak, akik az idén köszöntek el intézményünktől, s kezdik meg nyugdíjas éveiket.

 


 

Köszöntöttek között volt:
Bóta Attiláné, Demencze Józsefné, Kormos Miklósné,
Pap Miklósné és Varró Istvánné.
 

A fiatalabb korosztályból az idén Csuhányné Kurtán Ildikó szakács
munkáját köszönte meg oklevéllel.

 

További képek ITT

 

Büszkék vagyunk minden elismerésben részesített munkatársra!

 


 

 

Mónosbél Polgármester Asszonya ismét meghívott bennünket,
2014. november 13-án, a település  ünnepélyes adventi gyertyagyújtására.

 

Karácsonyi jelenettel kedveskedtünk a résztvevőknek, s szíves vendéglátásban volt részünk a házigazdáknak köszönhetően.

 

Képek ITT

 

 


 

 

2014.12.11-én, a  Fővárosi Nagycirkuszba látogatott 22 fős csoportunk.
 

 

 

 

Nagyon tetszett a résztvevőknek a "Zéró Gravitáció" című előadás
és a Budapestre történő tömegközlekedés is.

 

Képek ITT

 

 


 

Az ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesülete
Karácsonyi Ünnepséget szervezett, 2014.12.09-én.
. Intézményünket 10 fő képviselte.
A "Mese a három fenyőfáról " című jelenettel ők is szórakoztatták a közönséget.  

 

A rendezvény sztárvendégek közreműködésével zajlott,
Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

 

Képek ITT

 


 

 

MIKULÁS  2014.

 

A Mikulás várást több programmal kötöttük össze.

 

Mikulás-vonatozás  színesítette életünket.
Egy csoport a Miskolc- Lilafüred vonalon, egy másik csoport Szilvásváradon vonatozott, s vett részt a mikulási műsorokon.

 

 

Képek ITT

 

Köszönjük a „Diósgyőrért” Közhasznú Alapítvány és az Északerdő Zrt., valamint az Egererdő Zrt. támogatását, hogy újra résztvehettünk a programjaikon.

 

December 4-án a MIKULÁS meglátogatta időskorú
és a fogyatékkal élő ellátottainkat, csomaggal édességgel és sok-sok kedves szóval köszöntötte őket.

 

 

Képek ITT

 


 

 

2014.11.22-én Egészségnapot szervezett a gyöngyösi
az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola.


Intézményünk lakói a szociális foglakoztatás műhelyeiben készült termékekel bemutatkoztak,
valamint kézműves műhelyünkön
(gyöngyfűzés, kerámia és fa termékek festése, kitűző készítés) is részt vehettek az érdeklődő fiatalok.
 

 

 


 

Az Olimpia Társastánc Sportegyesület táncosai 2014.11.22-én,
Egerben, a Hotel Flórában tartották az évzáró gálát, ahová  intézményünk Tánccsopotjának tagjai is meghívást kaptak.

 


 

 

2014. október 28-án intézményünkben, Regionális Szakmai Műhelyt tartottak az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Észak-magyarországi munkatársai,  melynek fő programja a "TIOP-3.4.1. A-11/1 Bentlakásos intézmények kiváltása" projekt bemutatása, megismerése volt.

 

 

Tóth Erzsébet igazgató asszony és Szabó Emese mentálhigiénés csoportvezető tájékoztatta a résztvevőket a projekt eddigi eredményeiről, előrehaladásáról.

 


 

2014.11.08-án, intézményünk öt lakója részt vett a Magyar Speciális Olimpia Szövetség által szervezett - Diósjenőn megrendezett -, II. Lekl László Emléktorna regionális asztalitenisz versenyen.

 

 

Képek ITT

 


 

St. Martin  ajánlása révén részt vettünk (két fő ellátott és 2 fő kísérő) az Europeum üzletház (Budapest, Blaha Lujza tér) rendezvénysorozatán, 2014. 10.09. és 19. között, ahol fogyatékkal élő emberek által készített kézműves termékek bemutatása és vására is zajlott.

 

A vásár ideje alatt a fogyatékos személyeket ellátó, felkaroló intézmények, szervezetek lehetőséget kaptak arra, hogy kézműves termékeiket megismertessék, értékesítsék, illetve délutáni kreatív foglalkoztatás keretein belül az érdeklődők személyesen is megismerjenek egy-egy fogyatékkal élő embert, akik maguk is részt vettek kreatív foglalkozásokon (agyagfestés, fafigurák festése, gyöngyfűzés, virágkitűző készítése).
 

 

 

 

 

Ezúton is köszönjük a lehetőséget és minden segítséget, melyet a Budapesten tartózkodáshoz kaptunk!

Képek megtekinthetőek ITT

 


 

 

A Jó Szándék Alapítvány támogatásával időskorú és fogyatékkal élő lakóinkkal Esztergomba tettünk kirándulást.
Megtekintettük az Esztergomi Bazilikát, majd városnéző kisvonattal körbeutaztuk a várost.

 Utunkat az ebéd után a Visegrádi Fellegvárban zártuk.

 

 

További képek  ITT

 

 

 


 

2014. október 9-én köszöntöttük szépkorú lakóinkat
az Idősek Világnapja alkalmából.

 

A köszöntő és az ünnepi vacsora mellett másfél órán keresztül szórakozhattak a résztvevők, melyről a Bélapátfalvai Napsugár Nyugdíjasklub, a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet Nosztalgia Énekcsoportjának tagjai - Simon Zsóka és Horváth Gábor, valamint Boros Dénes prímás és Németh Róbert brácsás gondoskodott.

 

Vendégeink voltak a Bélapátfalvai Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubjának tagjai is, akik az előző napon az idős otthonunk lakóinak egy csapatát látták vendégül edéddel és egy színvonalas műsorral.

 

 

Képek a rendezvényről megtekinthetők ITT.

 

 


 

Meghívást kaptunk  a II. Batul fesztiválra Mónosbélbe.


 A rendezvényen, 2014.09.27-én,  intézményünk
Csörgős Zenekara is fellépett,  kellemes, új dallamokkal.


 

Képek a rendezvényről ITT.

 


 

A Tánccsoportunk benevezett a Varázscipők Társastánc Fesztiválra,
melyet az Andornaktályai Fogyatékosok Otthona és Rehabilitációs
Intézete szervezett, Egerben, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban, 2014.09.26-án.

Táncosaink "standard mixet" (angol keringő, bécsi keringő, slowfox)
és "latin mixet" (cha-cha-cha, rumba, rocky)táncoltak.

 

 

Képek a rendezvényről megtekinthetők ITT.

 


 

Eger Ünnepe elnevezésű programon is részt vett

a tánccsoportunk két párosa.

 

 

 

 

Az egri Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona
táncosaival tartottak bemutatót,
2014.09.20-án, az Érsek Kertben.

 


 

Csányban az "Ékes szó"  vers és prózamondó találkozón
Fogasi István és Végh Károly szépkorú lakónk képviselte intézményünket.

 


 

Szép napot tudhatnak maguk mögött,
ahol sok megható vers és próza hangzott el,
valamint kedves vendéglátásnak is részesei voltak.

 


 

2014.09.16-án Esélyegyenlőségi napot tartott a gyöngyösi
az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola.

A megnyitón közreműködött az intézményünk tánccsoportja,
valamint kézműves műhellyel is bemutatkoztunk
(gyöngyfűzés, kerámia és fa termékek festése, kitűző készítés).

 

 


A programról készült képek megtekinthetőek ITT

 

 


 

Az Idősek Otthona lakói közül, 2014.06.15-én,

22 fő Szilvásváradon kirándult. Az időjárás is kedvezett az

őszi programnak - szétnéztek a Szalajka- völgyben, utaztak

az erdei kisvasúttal és látogatást tettek a helyi Orbán -ház Múzeumban.

 


 

 

Ezúton köszönjük az erdei kisvasút és az Orbán-ház

üzemeltetőjének a számunkra biztosított kedvezményeket!

 

 


 

2014.09.13-án  "Add a kezed, mert együtt kerek a világ!"

közvélemény formáló rendezvényre került sor

az egri Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontba,

az  ÉFOÉSZ  szervezésében.

 

 

 

A programon részt vettek intézményünk lakói és dolgozói is.

 

Fellépett a Csörgős Zenekar és az Olimpia Társastánc Sportegyesülettel 

az intézmény táncosai is.

Képek ITT

 


 

Időskorú Lakóink részt vettek az Egri Idősek Otthona által szervezett 

VII. Lengőteke Vándorkupa Bajnokságon.

 

 

 

 


 

2014. szeptember 5.-én ismét megrendeztük a már

hagyományossá vált Családi napot.

 

 

Program megtekinthető ITT.

 

A programról készült fotók megtekinthetőek ITT

 


 

2014. július 22-én az időskorú lakóink számára kirándulást szerveztünk, melyet az intézmény Jó Szándék Alapítványa támogatott.

 

Elsőként a Gödöllői Királyi Kastélyba tettünk látogatást, majd az ebédet követően a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikát tekintettük meg.

 

A 42 fős csapat szép emlékekkel tért haza.

 

 

 

 

Képek megtekinthetőek ITT

 

 


 

   Nyaralások 2014 !

 

36 fő fogyatékkal élő lakónk és kísérőik 2014.08.11.-08.18-ig

Fonyódligeten nyaraltak.

 

 

A nyaralásról készült fotók megtekinthetők ITT

 


 

Intézményünk önellátó táborozást szervezett Poroszlón a nyári

időszakban - 2014. 06. 30 tól 2014.08.29-ig - heti váltásban (hétfőtől-

péntekig), amelynek célja az volt a kikapcsolódáson kívül, hogy a

résztvevő fogyatékkal élő lakóink a  gyakorlatban hasznosíthassák

önkiszolgáló és életviteli ismereteiket, készségeiket.

 

Minden héten 8 lakó és  1 fő fejlesztő pedagógus/mentálhigiénés -, illetve

1 fő ápoló-gondozó munkatárs utazott el.

Turnusok:

 • 2014.06.30. - 2014.07.04. - fotók  ITT
 • 2014.07.07. - 2014.07.11. - fotók  ITT
 • 2014.07.14. - 2014.07.18. - fotók  ITT
 • 2014.07.21. - 2014.07.25. - fotók  ITT
 • 2104.07.28. - 2014.08.01. - fotók  ITT
 • 2014.08.04 - 2014.08.08. - fotók   ITT
 • 2014.08.11 - 2014.08.15. - fotók   ITT
 • 2014.08.18 - 2014.08.22. - fotók   ITT
 • 2014.08.25 - 2014.08.29. - fotók   ITT

 

 


 

 

Fogyatékkal élő lakóink közül 14 fő  3 kísérővel hét napra, 2014.06.16-án, "Életmód táborban " volt Mindszenten és környékén.
A tábor  is hozzájárult a kiváltási pályázat kapcsán szükséges  lakók felkészítéséhez. Az utazás tömegközlekedéssel történt, s a hét folyamán saját maguk gondoskodtak az étkezésről.
Megtekintették a környék nevezetességeit és strandolás is volt.

 

 

Képek megtekinthetők ITT.

 


 

Megjelent az a honlap, amely tájékoztatást nyújt a fogyatékos emberek számára ápolást- gondozást nyújtó szociális intézmények férőhelyeinek és szolgáltatásainak kiváltására szolgáló programokról.

 

 

A honlap elérhető: http://tanuljunkmegegyuttelni.hu/

 


 

Tisztelt Fogyatékkal Élők és Hozzátartozóik!

 

Intézményünk a jelenlegi bentlakásos Fogyatékosok Otthona részlegébe folyamatosan várja az enyhe- és középfokban sérültek jelentkezését!

 

A nálunk otthonra találók - a TIOP-3.4.1.A-11/1. bentlakásos intézmények kiváltása pályázat kapcsán - a közeljövőben Bélapátfalván és a környező településeken létrejövő 10-12 fős lakóotthonokba, illetve 6 fős lakásokba  költözhetnek.

Biztosítjuk a korszerű lakhatási körülményeket,  tartalmas mindennapokat (munka, szabadidős programok), s az igénybevevők önállóságának megőrzése mellett a szükséges mértékű támogatást, ápolást-gondozást.

Az intézményi ellátás igénybevétele felől bővebb tájékoztatás kérhető az intézmény igazgatójától.

Az igénybevételhez szükséges kérelem letölthető a Dokumentumtárból ITT.

Szeretettel Várjuk Önöket!

 


 

 

 

 

 

 


 

Az intézmény Jó Szándék Alapítványa támogatásával,  heti rendszerességgel,  kutyás terápiás foglalkozások zajlanak az intézményben  a Debreceni Agility Szabadidősport Egyesületet képviselő habilitációs kutyakiképző segítségével .

 

 

Léna,  a terápiás kutya,  nem csak a fogyatékkal élő lakóink kedvence, hanem az időskorúak arcára is mosolyt csal.

Képek ITT

 


 

 "Ne csak ez legyen a mi napunk" címmel, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványnál történt sikeres  pályázatunknak köszönhetően programokat szerveztünk azokon a településeken, ahová tervezetten  a fogyatékosok otthona lakói fognak kiköltözni a közeljövőben. A program célja az volt, hogy jobban megismerhessenek bennünket, s közelebb kerüljenek egymáshoz a települések lakosai és az intézményünkben fogyatékkal élők.

 

 

A rendezvénysorozat helyszínei, időpontjai és a programok:

 

Bükkszentmárton - 2014. április 26. - részletes program ITT

  

Bélapátfalva - 2014. május 3. - részletes program ITT

 


 


Nagyvisnyó - 2014. május 10. - részletes program ITT

Szilvásvárad - 2014. május 17. - részletes program ITT

 


Mónosbél - 2014. május 24. - részletes program ITT

 

 

 


 

 

Idős otthonok lakóinak részvételével 
23. alkalommal került megrendezésre a
"Tavaszi szél vizet áraszt" Regionális Népdaltalálkozó
2014. április 24-én a Bélapátfalvai Művelődési Házban.

 

 

Az idén 12 intézmény nótaköre jelentkezett a rendezvényre.

 • Békés Otthon Idősek Otthona, Felsőtárkány
 • Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete, Bélapátfalva
 • Bihari Szociális Nonprofit Kft. Idősek Otthona, Hajdúszoboszló
 • Debrecen MJV Idősek Háza, Debrecen
 • Egri Idősek Otthona, Eger
 • és Mozgásfogyatékosok Otthona, Heves
 • Idősek Berva-völgyi Otthona, Eger
 • Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Idősek Bentlakásos Otthona, Gyöngyös
 • Őszi Napsugár Otthon, Miskolc
 • Parádi Idősek Otthona, Parád
 • SORS 2002 Nonprofit Kft. Dr. Szegő Imre Idősek
 • Tarna-menti Szociális Központ, Kál
 • Vámosgyörki Idősek Otthona, Vámosgyörk

 

Képek a rendezvényről megtekinthetők ITT.

 


 

Intézményünk fogyatékkal élő lakói számára kirándulást szerveztünk a Magas - Tátrába, Zdiarba 2014. március 31. -től ápr 4.-ig.

 

 

Képek ITT

 


 

2014. március 22.-én, intézményünk Csörgős Zenekara fellépett a
Bélapátfalvai Értéktár Kapunyitó rendezvényen,
 illetve a lakóink által készített
termékeinket is kiállítottuk.

 

 

További képek elérhetők ITT.

 

 

 

 


 

Március 15.

 

Nemzeti Ünnepünkről rövid műsorral emlékeztünk meg.

 

 

 


Intézményünk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel közösen szervezte meg  a már hagyományossá vált   "Kormos István" Asztalitenisz Emlékversenyt.

 

A verseny 2014. március 1.-én,a Bélapátfalvai Petőfi Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében került lebonyolításra.

 

Tíz sportegyesület 64 versenyzője vett részt. A legsikeresebb versenyzők a divíziókon belül érmeket kaptak, s számos külön díjat is kiosztottunk a Fogyatékkal Élők Heves Megyei Sportszövetsége, az intézmény "Jó Szándék Alapítványa" és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége jóvoltából.

 

A vándorkupát ismét a Putnoki Ászok csapata vitte el.

 

 

Képek a rendezvényről ITT

 

 


 

Intézményünk 2014.02.20-án tartotta a Farsangi mulatságot.

 

Programok:

"Bolond-lakodalom" - színjáték, kacagás, tánc, zenebona, tombola, jelmezverseny, rajzverseny.

 

 

 

 


 

KARÁCSONY 2013.

 

2013. december 19-én tartotta az intézmény  a Karácsonyi ünnepséget, melyet ünnepi műsorral tett  emlékezetessé az ellátottaik számára.

 

 

Délelőtt ünnepi szentmisét tartott Szabó József Apát Úr.

 

A z ünnepi műsor résztvevői:

St. Martin
Intézményünk Csörgős Zenekara
Lakóink közül verssel készül Pásztor Richard és Fogasi István
Olimpia Társastánc Sportegyesület táncosai
 Betlehemes játék ellátottaink előadásában.

 


 

 

 

Az ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesülete Karácsonyi Ünnepségre invitálta intézményünk ellátottait, 2013.12.11-én.  

A rendezvény sztárvendégek közreműködésével zajlott,
Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban. 

 

 


 

December 6-án a MIKULÁS meglátogatta időskorú
és a fogyatékkal élő ellátottainkat.

 

Mikulás-vonatozás is színesítette életünket. Egy csoport a Miskolc- Lilafüred vonalon, egy másik csoport Szilvásváradon vonatozott,
s vett részt a mikulási műsorokon az állomások végén.

Fényképek a Galériában és ITT.

 

Köszönjük a „Diósgyőrért” Közhasznú Alapítvány és az Északerdő Zrt., valamint az Egererdő Zrt. támogatását a programokon való részvételünkhöz


 

A Fogyatékkal Élők Heves Megyei Sportszövetsége december 5-én Téli Sportnapot szervezett Egerben a Móra Ferenc Tagiskola és Előkészítő Szakiskolában.

 

A program sportolási lehetőséget biztosított azok számára, akik más, versenyrendszerű sportágakban akadályozottságuk miatt nem vehetnek részt. Több versenyszámban lehetett a képességeket, tudást összemérni pl. ingafutás, teke, darts, célbarúgás...

Lakóink közül 4 fő versenyzett.
A legsikeresebbek díjazásban részesültek.

 

 


 

Az ÉFOÉSZ szervezésének köszönhetően ingyenesen tehettünk látogatást a budapesti Tropicariumban a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából, 2013.12.03-án.
A program résztvevői szép élményekkel gazdagodtak.

A kirándulásról készült képek megtekinthetőek ITT.

 


 

2013.12.01-én intézményünk Csörgős Zenekara fellépett
Mónosbél község adventi ünnepségén.

Képek az ünnepségről ITT.

 

Ugyanezen a napon,  Kékestetőn az "Angyalok tisztásán" a Heves Megyei Kormányhivatal szervezésében is adventi ünnepség zajlott.

A rendezvényhez kötődő adventi vásáron intézményünk munkatársai is jelen voltak a lakóink által készített termékekkel.  Képek ITT.

 


 

 Budapesten, a Danubius Hotel Gellértben, 2013.11.29-én került megrendezésre az ÉFOÉSZ által szervezett, "KIVÁLTÁS: Hol tartunk?" című konferencia. A "TIOP-3.4.1.A-11/1. Bentlakásos intézmények kiváltása  - a pályázatban résztvevő intézmények tapasztalatai és a lakók élményei I." címmel az intézmény igazgatója, Tóth Erzsébet is előadást tartott.

 

A szakmai tanácskozással párhuzamosan önérvényesítő konferencia  zajlott ahol két ellátottunk vett részt.

A rendezvényekről készült fotók ITT.

 


 

Szociális Munka Napja

 

A szociális munka napja alkalmából tartott országos ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár miniszteri elismeréseket adott át
2013. november 11-én, Budapesten.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy munkatársaink is a díjazottak között voltak:

 

Vasné Csányi Erika intézményvezető ápoló, általános igazgatóhelyettes Pro Caritate díjban részesült,

 

Marczis Józsefné osztályvezető-ápoló a Szociális Munkáért Díjat vehette át,

 

Az intézmény Idősek Otthona részleg I. emeleti gondozási egység 16 fős közössége pedig Miniszter Elismerő Oklevelet kapott.  
 

 

 


Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége 2013.11.12-én a Megyeháza dísztermében köszöntötte a munkatársakat a szociális munka napja alkalmából.

 

Az ünnepségen elismerő oklevelet és emlékplakettet kaptak az intézmények kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó munkatársai, köztük intézményünkből:

 

Tóth Erzsébet igazgató

Boros Tiborné szakács

 

 

 

 

Büszkék vagyunk az elismerésben részesített munkatársainkra!

 

A helyi, intézményi ünnepséget 2013. november 13-án tartottuk munkatársaink körében.

 


 

2013. október 29-én (kedd) 16 órától "Fogyatékkal élők: közelebb a társadalomhoz" címmel nyílt szakmai rendezvényt tartottunk intézményünkben, ahol tájékoztatást nyújtottunk arról a programról, amely a bélapátfalvai intézmény fogyatékkal élő lakóinak társadalmi beilleszkedését segíti.

 

Részletes program megtekinthető ITT.

Képek a rendezvényről ITT.

 


 

A TIOP-3.4.1.A-11/1. bentlakásos intézmények kiváltása pályázattal kapcsolatos bővebb információk elérhetők ITT.

 


 

2013. október 17-én 100. születésnapján köszöntöttük intézményünk időskorú lakóját, Barta Károlyné Annus nénit.

Az intézmény dolgozói virágcsokorral  és köszöntővel kívántak neki további jó egészséget.

 

További képek ITT.

 

 

 


 

2013. október 15-16-án ünnepeltük meg az Idősek Világnapját.

2013. október 15-én a bélapátfalvai Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja látta vendégül intézményünk szépkorú lakóit, szórakoztató műsorral és közös ebéddel. A következő napon intézményünkben folytatódott a program, több mint egy órás műsorral és ünnepi vacsorával.

 

 

A rendezvényen készült képek megtekinthetők a galériában, vagy ITT.

 

 


 

 

Családi nap - 2013. szeptember

Az idei évben is megrendezésre került szeptember 6.-án, a már hagyományossá vált Családi nap.

További képek megtekinthetők a galériában vagy ITT!

 

 

 

 


 

2013. május 11-én Füzesabonyban voltunk Önkéntes Expo-n. Az Expo-t a Kis Bocs Baba- Mama Közhasznú Egyesület szervezte a TÁMOP 5.5.2-11/2-2012 program keretén belül. A rendezvényen lehetőség nyílt, hogy intézményünk bemutathassa tevékenységét. Célja az önkéntes munka fontosságának, nélkülözhetetlen társadalmi szerepének elterjesztése a felnőtt lakosság körében.


 

 

 

Anyák napja alkalmából május 3-án köszöntöttük az idős korú lakóinkat és a fogyatékossággal élő lakóink is virággal kedveskedtek édesanyjuknak, gondnokuknak.

 

 

 

 

 


Otthonunk 2013. április 25-én megrendezte a

22. Regionális Népdaltalálkozót.

 

A találkozón részt vevő intézmények:

Őszi Napsugár Otthon, Miskolc

Vámosgyörki Idősek Otthona

Idősek Berva-völgyi Otthona, Eger

„Őszirózsa” Gondozási Központ, Rózsaszentmárton

Parádi Idősek Otthona

Egri Idősek Otthona

Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete

Debrecen MJV Idősek Háza

Bihari Szociális Nonprofit Kft. Idősek Otthona, Hajdúszoboszló

„Őszikék” Szociális Szolgáltató Központ Idősek Otthona, Kál

Békés Otthon Idősek Otthona, Felsőtárkány

 

Reméljük, jövőre ismét találkozunk!


 

Intézményünk a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel közösen 2013. február 23-án regionális asztalitenisz versenyt rendezett, melyet Kormos István, egykori edzőnk emlékére minden év februárjában tartunk meg. A megmérettetésen 7 csapat 57 fővel vett részt. A vándorserleget idén Putnok csapata vitte el, akik 16 versenyzővel a legeredményesebbnek bizonyultak. Gratulálunk!


 

Idős korú és fogyatékos lakóink részére 2013. február 13-án farsangi mulatságot szerveztünk. A képekre kattintva továbbiak is megtekinthetők.

         


 

 

 

 

2013. február 6-án lakóink a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló-gondozó Otthonában rendezett Nemzetközi Farsangi Jelmezversenyen sikeresen szerepeltek, és nagyon jól érezték magukat!

 

 

 


2012. december 20-án tartottuk Karácsonyi Ünnepségünket.

Karácsonyi pásztorjátékot adott elő a Maklári Nyugdíjasklub énekkara, és a lakóink verssel, zenével ünnepeltek.


2012. november 22-én fogyatékossággal élő lakóinkkal részt vettünk a

Fogyatékkal Élők Heves Megyei Sportszövetsége által szervezett

"Ügyes vagyok" sportrendezvényen.

 


Az Idősek Napja alkalmából megtartott rendezvényen készült képek megtekinthetők a galériában.


Lengőteke Vándorkupa Bajnokságra neveztünk be lakóinkkal, melyet az

Egri Idősek Otthona szervez 2012. szeptember 4-én.


Lakóink részére 2012 augusztusában Bogácsra és Fonyódligetre szervezünk nyaralást.


Fogyatékos lakóink közül két fő Svédországba Sporttáborba megy augusztusban, ahol különböző versenyszámokban versenyezhetnek, de kipróbálhatnak számukra új sportágakat is, mint például a vadvizi evezést.

A Sporttábort júliusban megelőzte, egy ráhangoló tábor Balatongyörökön.


Lakóink 2012. augusztus 9-én a Vámosgyörki Idősek Otthonában Lecsófőző versenyen vesznek részt.


Az Agria Nyári Játékok "Négy férfi gatyában" című zenés vígjátékát nézzük meg lakóinkkal 2012. július 31-én, melyet a

Budapesti Bulvárszínház művészei adnak elő.


Idős korú lakóinkkal, az Őszi Napsugár Idősek Otthona szervezésében Miskolcon, Juliálison vettünk részt.


2012. július 28-án lakóinkkal Aggeleken, a cseppkőbarlagban

St. Martin koncerten veszünk részt.

A képek a fenti képre kattintva vagy ITT megtekinthetők.


Idős korú lakóinkkal  Lak-völgyi tóhoz és az Apátsághoz kirándulunk

2012. július 26-án.


Idős korú lakóinknak július 19.-én Egri Kirándulást szervezünk.


Intézményünkben idős korú lakóink részére 2012. július 11-én házi tekebajnokságot rendeztünk.

További képek ITT megtekinthetők!


2012. június 20-án Szakolyban a

Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthonában

voltunk Főzőversenyen.

A főzőversenyen készült képek ITT megtekinthetők.http://ifomi.hu/ckeditor/filemanager/index.html?type=Images&CKEditor=editor1&CKEditorFuncNum=2&langCode=huhttp://ifomi.hu/ckeditor/filemanager/index.html?type=Images&CKEditor=editor1&CKEditorFuncNum=2&langCode=hu